Kurkuma latte, azaz aromás aranytej
1. Először is készítsünk kurkuma pasztát, melyhez 1 dl vízben 2 ek (átszitált) kurkumaport kevergetés mellett addig főzünk, míg be nem sűrűsödik. Ezt a pasztát aztán zárható üvegben napokig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
2. 300 ml mandulatejet/kókusztejet kis edényben melegítsünk össze 1/2 tk kurkumapasztával. Fűszerezzük kevés frissen őrölt borssal, fahéjjal, reszeljünk bele kis darabka friss gyömbért. Forralni nem szükséges.
3. Egy kanálka hárs- vagy akácmézben keverjünk el az alábbi illóolajokból 1-1 cseppet:
- kurkuma (Curcuma/Curcuma longa)
- fahéj (Cinnamon/Cinnamomum zeylanicum)
- gyömbér (Ginger/Zingiber officinalis)
- feketebors (Black pepper/Piper nigrum)
- kardamom (Cardamom/Elettaria cardamomum
4. Az illóolajos mézet és egy teáskanálnyi hidegen sajtolt mandulaolajat vagy szűz kókuszolajat adjunk a kurkumapasztás tejhez. Tejhabosítóval vagy kézi habverővel “tupírozhatjuk” az állagát.