A recept:
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál tengeri só
- 2 evőkanál bio napraforgó olaj (innen:
- 1 tk citromsav (ettől nem penészedik meg)
- 300 ml víz
Elsőként a vizet mérjük ki, ebbe kerülhet a színezőanyag. Hozzáadjuk a citromsavat, sót, majd a lisztet, végül az olajat, melyben emulgeáltuk az illóolajokat. Legkönnyebben és leggyorsabban tapadásmentes serpenyőben, állandó keverés mellett főzve készül el. Ha összeállt a massza, gyúrjuk át, játsszunk vele, majd a következő felhasználásig jól zárható dobozban, tasakban tároljuk, nehogy kiszáradjon.
Mi most rögtön három adagot főztünk.
- Az elsőt nem színeztük, csak a napraforgómag olajban feladottunk 4 csepp fodormenta illóolajat. (Spearmint itt)
- A második adag masszát kurkumával (a vízben előzetesen feloldva) sárgítottuk, és mandarin esszenciával illatosítottuk. (Tangerine itt:)
- A harmadik adag zöld színét mandulaaroma adta, illatát pedig pár csepp fekete lucfenyő. (Black spruce itt)
További színezési lehetőségek: zöld, rózsaszín, vörös agyagporok (innen), Mica porok, illetve ételfesték, tojásfesték, céklapor, kakaópor, stb.)
Illóolajok közül ízlés szerint bármi szóba jöhet.