Leírás
Kiváló minőségű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, hidegen sajtolt sáfrányos szeklicemagolaj. Emésztő- és a vizelet- kiválasztórendszer erősítésére ajánlott. Ételbe keverve javíthatjuk a tápanyagok beépülését a szervezetbe, megerősíthetjük általa az emésztésünket. Fogyasztásával támogatható a szív- és keringési rendszer működése. Elősegíthetjük vele a vese és a hólyag kiegyensúlyozott munkáját (gyermekkori ágybavizelés, időseknél inkontinencia).
Fizikai jellemzői: Halványsárga, enyhe illatú folyadék.
Főbb összetevői: 75-85 % linolsav, 10-20 % olajsav, 5-10 % palmitinsav, 2-4 % sztearinsav, megközelítőleg 30-60 mg / 100 g E-vitamin, megközelítőleg 10-15 μg / 100 g K-vitamin, fitoszterolok
Hatásai, tulajdonságai:
• erősíti a bőr védő barrierrétegét
• hidratáló, növeli a mélyebb bőrrétegek víztartalmát
• bőrpuhító
• enyhén gyulladáscsökkentő
• bőrnyugtató, irritációgátló
• enyhítheti a hámosodási zavarok tüneteit
• könnyen felszívódik, nem terheli meg a bőrt, nem komedogén
Ajánlott felhasználása, készítmények:
• zsíros, pattanásra hajlamos és aknés bőr ápolására
• száraz, viszkető, hámló bőr ápolására
• pirosodásra, rozáceára hajlamos bőr ápolására
• érzékeny, gyulladásra, ekcémára hajlamos bőr ápolására
• időskori bőrszárazság ellensúlyozására
• arc- és testápoló emulziókba (pl. krémek, tejek, fluidok, arctisztítók)
• olajkeverékekbe (pl. arcolajok, masszázsolajok)
• pakolásokba, arcmaszkokba
• oleogélekbe, szérumokba
• hidratáló kozmetikumokba
Feldolgozása: Hőérzékeny, lehetőség szerint a már felmelegített zsírfázishoz adjuk. K-vitamin-tartalma fényérzékeny, ezért az olajat és a kész kozmetikumokat lehetőleg fénytől védve tároljuk.
Helyettesíthetősége: Zsírsavösszetétel szempontjából jó helyettesítője a szőlőmagolaj. Magas linolsavtartalmú és K-vitaminban gazdag a szójaolajban kivonatolt kamillaolaj.
Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A bőr teljes zsírsavszükségletének biztosítására kombináljuk valamilyen olajsavban gazdag olajjal. Ilyen a mandulaolaj, sárgabarackmag-olaj vagy a szilvamagolaj. Az avokádóolaj és a makadámiadió-olaj az olajsav mellett számottevő palmitoleinsavat is tartalmaz, ez a zsírsavkomponens a száraz, idősödő bőr ápolásában kiemelt jelentőségű. Az idősödő és érett bőr kozmetikumaiban keverhetjük antioxidáns és regeneráló tulajdonságú gránátalmamag-olajjal, argánolajjal vagy kevés vadrózsaolajjal. A zsíros, pattanásra hajlamos bőr ápolására szánt kozmetikumokban a szekliceolajat előnyösen kombinálhatjuk az oxidációs szempontból stabil jojobaolajjal vagy szkvalánnal. Ebben az esetben az olajsavtartalmú olajok közül válasszuk a sárgabarackmag-olajat, mely kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, és könnyebben szívódik fel, mint fent említett társai. Gyulladáscsökkentő hatását jól egészítik ki többek közt a körömvirág- vagy a kamillaolaj terpenoid, illetve az argánolaj fitoszterol komponensei.